Modelportefeuilles

Portefeuille bouwen? Dat kun je prima zelf!

Al 15 jaar bouwen financieel adviseurs hun eigen portefeuilles via Fondsenplatform. Naast de mogelijkheid om eigen modelportefeuilles te maken met hoogwaardige tools van Morningstar, is het ook mogelijk gebruik te maken van de speciaal ontwikkelde modelportefeuilles van Vanguard en Dimensional.

Deze toonaangevende fondshuizen hebben op basis van hun wereldwijde expertise een serie van vijf modelportefeuilles gemaakt voor adviseurs op Fondsenplatform. Deze modelportefeuilles zijn beschikbaar in onze tool 'Portefeuillemanager'. Gebruik je jouw eigen nationaal regime vergunning? Dan zijn deze modelportefeuilles geschikt voor jou. Jij bent de adviseur, Fondsenplatform regelt de administratie, ordering en het bewaren van de beleggingen.

Waarom modelportefeuilles? 

De meeste adviseurs die starten met Fondsenplatform, maken gebruik van de modelportefeuilles. Het voordeel voor jou als adviseur is dat je direct start met een modelportefeuille die goed gespreid is, een lange trackrecord heeft en eenvoudig uit te leggen is. Daarnaast zijn de portefeuilles scherp geprijsd en adviseer jij de klant dus zonder zorgen. Door het aanbod van Dimensional en Vanguard heeft de klant een keuze tussen twee verhalen, waarbij jij als adviseur de klant matcht aan het passende verhaal

Wij helpen jou om de modelportefeuilles te integreren

Fondsenplatform helpt je met een businessmodel dat winstgevend is voor jou, maar ook voor je klant. Wij bieden jou graag onze expertise:

 • Rent-an-analist
 • Rent-a-marketeer
 • Rent-a-compliance officer

Wil je gebruiken maken van deze service? Neem dan contact met ons op via [email protected].

Dimensional

Dimensional Dimensional Fund Advisors Advisors is een grote Amerikaanse vermogensbeheerders met 1600 werknemers verspreid over 14 kantoren wereldwijd en $584 mrd vermogen onder beheer*.

Sinds de oprichting in 1981 heeft Dimensional ervaring opgebouwd in het omzetten van wetenschappelijk onderzoek in praktische beleggingsoplossingen. Ze bieden een ruim en gevarieerd aanbod van aandelen- en obligatiestrategieën aan, die gericht zijn op een hoger verwacht rendement. Dimensional gelooft dat aandelenprijzen betrouwbare informatie over verwachte rendementen bevatten en inzichten uit de financiële wetenschap worden verkregen door onderzoek en prijzen, om zo de nadruk te leggen op dimensies die zorgen voor de rendementen.

Over de afgelopen 40 jaar heeft Dimensional duurzame relaties opgebouwd met enkele van de beste academici op financieel gebied. Dimensional’s fondsen zijn ontwikkeld om de voordelen te bieden van indexbeleggen, maar ze gaan verder dan dat door flexibiliteit te bieden en een door onderzoek ondersteunde aanpak om hogere verwachte rendementen na te streven. Dimensional gaat er daarnaast vanuit dat de keuze voor een duurzame beleggingsaanpak, niet ten koste van gezonde beleggingsprincipes moet gaan. Ze willen met hun beleid de nadruk leggen op de duurzaamheidsfactoren die van belang zijn voor beleggers.

Lees anders ook de handige brochure 'Meer dan indexbeleggen' of het artikel 'Dimensional's beleid voor duurzaam beleggen'

De belangrijkste karakteristieken van de beleggingsfilosofie:

 • Marktprijzen bevatten betrouwbare informatie die kan worden gebruikt om portefeuilles te positioneren voor een betere outperformance.
 • Elke dag beheren we actief onze strategieën via een flexibel proces, waarmee we ons kunnen concentreren op het verlagen van de kosten en het minimaliseren van risico’s.
 • Onze breed gediversifieerde portefeuilles maken de beleggingsresultaten betrouwbaarder en bieden portefeuillebeheerders en traders herbalanceringsopties die waarde toevoegen.
 • Dimensional’s duurzame beleggingsaanpak gaat niet ten koste van gezonde beleggingsprincipes.

De voordelen in een notendop:

 • Gedreven door financiële wetenschap
 • Flexibel proces
 • Lage kosten
 • Brede diversificatie
 • Lage turnover
 • Richten op outperformance
 • Duurzaam

Download Dimensional documenten

Klik hier om een mapje met handige documenten te ontvangen. In dit mapje zit:

 • Brochure 'Meer dan indexbeleggen'
 • Artikel 'Dimensional's beleid voor duurzaam beleggen'
 • Dimensional Indices Portfolio Returns
 • Hoe zijn de Dimensional portefeuilles tot stand gekomen
 • Op zoek naar een betere beleggingservaring

Vanguard

Vanguard is niet op winst gericht en heeft geen externe aandeelhouders, dus geeft het schaalvoordelen door aan de beleggers in haar fondsen. We zullen de beleggingskosten voor onze klanten blijven verlagen, zoals we de afgelopen 45 jaar hebben gedaan. We kunnen ook herinvesteren in ons bedrijf door mensen toe te voegen en technologie in te zetten om de performances van onze fondsen te verbeteren, klanten effectiever en efficiënter te bedienen, de assets van klanten te beschermen en de algehele beleggingservaring bij Vanguard te verbeteren.

De Vanguard Group heeft geen moedermaatschappij die druk uitoefent op het maken van korte-termijn winsten ten koste van de lange-termijn belangen van klanten. De eigendomsstructuur van Vanguard betekent dat onze klanten zich geen zorgen hoeven te maken dat we worden overgenomen; het bedrijf waarmee ze vandaag beleggen, zal hen in de toekomst blijven dienen.

De  voordelen in een notendop:

 • Vanguard is niet op winst gericht
 • Vanguard is de één na grootste vermogensbeheerder ter wereld
 • Lage kosten
 • Maximale diversificatie in de fondsen 

Hoe zijn de portefeuilles van Vanguard tot stand gekomen?

De modelportefeuilles zijn gebaseerd op de market cap weighted index. Onderaan deze pagina kun je een mapje met handige documenten downloaden. Daarin krijg je nog meer gedetailleerde informatie.

Hoe zit het beleggingsproces van de aandelenfondsen?

Vanguard streeft ernaar de kleinste tracking error te bieden ten opzichte van de benchmark van elk fonds, tegen de laagste kosten. Het bedrijf kan een replicatie benadering hanteren, waarbij (vrijwel) alle effecten in de benchmark index in het fonds worden aangehouden; of een optimalisatie benadering, waarbij in het fonds een representatieve sample van effecten wordt aangehouden die de risico- en rendementskenmerken van de doelbenchmarkindex repliceren.

De beslissing over welke aanpak per fonds moet worden toegepast is gericht op efficiëntie, met als doel de kleinste tracking error tegen de laagste kosten. Er wordt rekening gehouden met een breed scala aan overwegingen, waaronder

 • Aantal en liquiditeit van de effecten in de benchmark.
 • Omvang van het fonds.
 • Geschiktheid van de belegging (vermijden van excessieve risico’s als gevolg van bijv. beperkingen op kapitaal- of valuta flow.
 • Trading kosten en andere behoeften op het gebied van portefeuillebeheer.

Full replication wordt voornamelijk gebruikt wanneer de benchmark een beheersbaar aantal liquide effecten heeft en wanneer het fonds een adequaat asset profiel heeft. Een optimalisatie of stratified sampling benadering is beter geschikt voor benchmarks die een groot aantal effecten of meer illiquide effecten aanhouden.

Hoe zit het beleggingsproces van de obligatiefondsen?

Het beheren van een obligatie-indexportefeuille is niet simpelweg een kwestie van het kopen van elke obligatie in de index; het impliceert een groot aantal actieve beslissingen. Gezien de dynamiek van de structuur van de obligatiemarkt is volledige replicatie doorgaans niet praktisch of kosteneffectief voor brede, goed gediversifieerde vastrentende indices. Daarom streven onze beheerders ernaar om de optimale trade-off tussen kosten en tracking error te bereiken. We gebruiken een stratified sampling benadering, waarbij we een representatieve sample aanhouden van de obligaties die overeenkomen met de essentiële kenmerken van de index.

Hierdoor kunnen onze obligatie-indexfondsen een index bestaande uit tienduizenden individuele effecten samenvatten in een portefeuille van een paar duizend obligaties, terwijl ze de performance en andere belangrijke kenmerken van de benchmark nauwkeurig volgen. Het samplingproces verlaagt de portefeuille turnover en daarmee de transactiekosten.

 

Vastrentende indexportefeuilles worden beheerd met behulp van een dagelijks, gedisciplineerd en strak risicogecontroleerd beleggingsproces. Dit zorgt voor minimale tracking error en consistente prestaties ten opzichte van benchmarks. Vanguard’s Fixed Income Group maakt gebruik van orderbeheersoftware van derden, Aladdin, die risicoanalyse combineert met portefeuillebeheer, handels-, compliance- en operationele mogelijkheden om efficiënte, directe transactieverwerking mogelijk te maken.

Het obligatiedeel kent weinig risico. De obligaties omvatten investment grade obligaties en overheidsobligaties, hoog-risico obligaties zijn geen deel van de fondsportefeuilles. Het risico wordt verder beperkt door de brede spreiding, zowel de wereldwijde spreiding als de spreiding over de verschillende vastrentende categorieën. Belangrijk is ook dat er afdekking plaats vindt van de valuta in de fondsen. Door Global en EUR hedged te beleggen wordt het risico verminderd ten opzichte van alleen Euro of Global unhedged (zie bijlage ‘Currency hedged global bonds’). Tenslotte: Het Global Bond index fund, EUR hedged (als afgeleide van de obligatiebeleggingen in de modelportefeuilles) heeft een risico-indicator van 2 op de schaal van 7 van laag naar hoog risico. 

Download Vanguard documenten

Klik hier om een mapje met handige documenten te downloaden. In dit mapje zit:

 • Hoe zijn de Vanguard modelportefeuilles tot stand gekomen?
 • Tactical asset allocation
 • Vanguard Capital Markets Model